Co je PG a VG?

PG a VG jsou zkratky pro látky používané v e-liquidech pro elektronické cigarety. Tyto látky hrají klíčovou roli ve výrobě e-liquidů a ovlivňují chuť, hustotu dýmu a zážitek z vapování. Zde je stručný přehled toho, co PG a VG představují:

Propylenglykol (PG)

Propylenglykol je bezbarvá, bez chuti a bez zápachu látka, která se běžně používá v potravinářském průmyslu jako nosič a rozpouštědlo pro přísady. V e-liquidech slouží PG k dodání intenzivnější chuti a "throat hitu", což je pocit podobný kouření tabáku. Mezi hlavní výhody PG patří:

  • Silnější chuť: PG lépe nese chuťové látky, což vede k intenzivnější chuti e-liquidu.
  • Throat Hit: Pro lidi, kteří hledají pocit podobný kouření tabáku, může být vyšší obsah PG žádoucí.

Nicméně, někteří uživatelé mohou mít alergické reakce na PG a může způsobovat podráždění hrdla.

Vegetable Glycerin (VG)

Vegetable Glycerin, neboli rostlinný glycerin, je také bezbarvá, viskózní látka, která je získávána z rostlinných olejů. VG je zodpovědný za tvorbu hustšího dýmu a hladšího vdechování. Hlavní výhody VG zahrnují:

  • Hustější dým: Vyšší obsah VG v e-liquidech vytváří hustší a bohatší dým, což může být atraktivní pro mnoho uživatelů.
  • Mírnější na hrdlo: VG může být méně dráždivé než PG, což je vhodné pro lidi s citlivým hrdlem.

VG může mít mírně sladší chuť, která může ovlivnit chuť e-liquidu.

Cloud chasing v praxi

Zdroj: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/muzi-sezeni-psani-textovych-zprav-kourit-13870386/ 

Nejčastější poměr PG/VG

Nejčastější poměr PG/VG v e-liquidech závisí na preferencích uživatele a typu zařízení, které používají k vapování. Nicméně, jeden z nejběžnějších poměrů PG/VG je 50/50 nebo 70/30.

  • Poměr 50/50: Tento poměr je často vhodný pro začátečníky a pro uživatele, kteří preferují vyváženou kombinaci chuti, throat hitu a hustoty dýmu. E-liquidy s poměrem 50/50 PG/VG jsou obvykle kompatibilní s většinou typů e-cigaret a nabízejí solidní zážitek z vapování.

  • Poměr 70/30: Tento poměr je oblíbený mezi pokročilými uživateli a cloud chasery, kteří upřednostňují hustší dým a bohatší chutě. E-liquidy s vyšším obsahem VG (například 70% VG a 30% PG) poskytují intenzivnější dým a jsou ideální pro výkonově silnější zařízení, jako jsou sub-ohmové clearomizéry nebo drippery.

Je však důležité si uvědomit, že každý uživatel má individuální preference a může experimentovat s různými poměry PG/VG, dokud nenajde ten nejvhodnější pro své potřeby a preferovaný zážitek z vapování.

Co je cloud chaser?

Cloud chaser je termín používaný pro vapery, kteří se zaměřují na produkci co největších a hustších oblaků dýmu při vapování. Tito uživatelé často používají speciální výkonná zařízení a e-liquidy s vysokým obsahem vegetable glycerin (VG), což je látka, která je zodpovědná za tvorbu hustého dýmu.

Cloud chasing je více zaměřen na vizuální efekty a výkon než na chuť a aroma e-liquidů. Vapery, kteří se zabývají cloud chasingem, často investují do pokročilých sub-ohmových zařízení, které umožňují dosáhnout extrémních výkonů a generovat masivní oblaky dýmu.

Tento styl vapování může být pro některé lidi zábavným a atraktivním hobby, ale vyžaduje znalost pokročilých vapingových technik a bezpečnostních opatření. Je důležité si uvědomit, že cloud chasing může být spojen s vyšším rizikem pro zdraví, a proto by měl být prováděn s rozvahou a obezřetností.

Mnoho e-liquidů obsahuje kombinaci PG a VG v různých poměrech. Poměr PG/VG může ovlivnit chuť, hustotu dýmu a sílu throat hitu. Uživatelé mohou experimentovat s různými poměry PG/VG, aby našli svůj ideální zážitek z vapování.

PG a VG jsou dva klíčové prvky e-liquidů, které ovlivňují chuť, hustotu dýmu a výkon elektronických cigaret. Při výběru e-liquidů je důležité zvážit vaše preference a individuální potřeby. Experimentujte s různými poměry PG/VG a objevujte různé chutě a vlastnosti e-liquidů, které vám nejlépe vyhovují.